AFO Question Papers

IBPS-AFO Mains Paper Discussion 2023 – Agriculture Field Officer

· 2026-09-07 02:20:44 · 3 views · 0 downloads

Agriculture Field Officer

IBPS-AFO

Exam Year: 2023

This is the IBPS-AFO 2023 Mains Paper for Agriculture Field Officer, featuring a collection of objective questions with answers. The paper covers a range of topics relevant to agriculture, including plant varieties, scientific names, schemes, diseases, and agronomy. All questions are preserved in their original order, with answer keys and explanations where provided.
1. Red delicious, most popular variety of?
A) Tomato
B) Cassava
C) Tuberose
D) Potato
E) Apple
Answer: Apple
2. What is The scientific name of sal is?
A) Cocos nucifera
B) Shorea robusta
C) Gossypium herbaceum
D) Corchorus capsularis
E) None of These
Answer: Shorea robusta
The scientific name of sal is Shorea robusta. The sal tree is thick, the leaves are large and the flowers are bisexual. The sal timber is used for piles, beams, planking and railing of bridges. It is also used for making frames of doors, windows, railway sleepers, canoes.
3. Maximum assistance in Agri clinic and agribusiness Centres (ACABC) scheme?
A) 50 lakhs
B) 75 lakhs
C) 20 lakhs
D) 40 lakhs
E) 100 lakhs
Answer: 100 lakhs
20 lakhs for an individual project (Rs. 25 lakh in case of extremely successful individual projects) and up to Rs. 100 lakhs for a group project (established by a group comprising at least 5 trained persons under the scheme).
4. When a rabbit gives birth (parturition), what is it called?
A) Kidding
B) Queening
C) Kindling
D) Calving
E) Farrowing
Answer: Kindling
5. Loans for per borrowing entity to FPOs/FPCs undertaking priority sector lending with assured marketing of their produce at a pre-determined price?
A) ₹1 crore
B) ₹2 crore
C) ₹5 crore
D) ₹10 crore
E) ₹15 crore
Answer: ₹5 crore
6. Ufra disease is mostly caused by a agent in a rice crop is
A) By Nematode
B) By Fungi
C) By Zinc
D) By Bacteria
E) By Nitrogen
Answer: By Nematode
The rice stem nematode Ditylenchus angustus causes “Ufra” disease in rice resulting in substantial yield losses. Although it is predominant in deep water rice in South and Southeast Asia, this nematode also infects irrigated and rainfed low land rice.
7. The scientific name of the grass carp is
A) Ctenopharyngodon idella
B) Carassius carassius
C) Osphronemus gouramy
D) Cyprinus carpio
E) Hypophthalmichthys molitrix
Answer: Ctenopharyngodon idella
8. Onion germination percentage in certified seeds?
A) 60 %
B) 65 %
C) 70 %
D) 75 %
E) 85 %
Answer: 70%
9. Which of the following is not Comes under Ministry of Commerce?
A) Rubber Board
B) Tea Board
C) Spice board
D) Tobacco Board
E) Cardamom Board
Answer: Cardamom Board
10. Provision of at least 100 days of work that provides guaranteed wage in a financial year under the scheme?
A) Mission Karmayogi
B) Deendayal Antyoday Yojana- National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM)
C) National Career Service (NCS)
D) Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)
E) MGNREGA
Answer: MGNREGA
11. Empty barrels, plastic containers or styrofoam bodies can be used for purpose in cage culture for?
A) Mooring
B) Floating
C) Feeding
D) Covering material
E) Breeding
Answer: Floating
12. Which of the following Vector of little leaf of brinjal is?
A) Mite
B) Plant Hopper
C) Aphid
D) Leaf Hopper
E) Thrips
Answer: Leaf Hopper
13. The example of Amide group nitrogenous fertilizer?
A) Calcium Ammonium Nitrate.
B) Ammonium Nitrate.
C) Ammonium Sulphate.
D) Urea
E) None of These
Answer: Urea
14. In Sandy soil What is composition of less than 15% silt and clay and Sand composition?
A) 40%
B) 50%
C) 60%
D) 75%
E) 85%
Answer: 85%
15. Quincunx system planting ____ times more than square system planting?
A) 1
B) 1.5
C) 2
D) 3
E) 4
Answer: 2
Diagonal or quincunx system: This is the square method but with one more plant in the centre of the square. This will accommodate double the number of plants, but does not provide equal spacing.
16. Viral disease of silkworm?
Answer: Grasserie
17. Product made from curd by coagulation of milk, renin?
Answer: Cheese
18. Maize planting method?
Answer: Side of the ridge
19. Brinjal little leaf vector?
Answer: Leafhopper
20. Ceiling amount under priority lending to?
21. Silkworm excretory organism?
Answer: Maiphingin tubules
22. Soft rot of tissues?
Answer: Erwinia carotovora
23. Brackish water growing trees?
Answer: 1.5
24. Rice processing that retain nutrients?
Answer: Paraboling
25. Long day plant light hours?
Answer: 14-18
26. Power transmitted part of engine?
Answer: Cylinder
27. Peculiar drooping ears, long hairs having breed?
28. Secondary tillage implement for pulverizing soil?
Answer: Harrowing
29. Board which is not under ministry of commerce?
Answer: Cardamom Board
30. Which of the following is not Acid soils character?
31. Baby corn- 2-3 days before silking
32. Disadvantage of sexual propagation True to type
33. Monsoon maize sowing type?
Answer: On side of the ridge
34. Undigested polysaccharides
Answer: Crude fibre

Download IBPS-AFO-Mains-Paper-Discussion-2023-Agriculture-Field-Officer.pdf